25 Temmuz 2016 Pazartesi

1-KONU ANLATIMI | 1

 

 KUVVET VE HAREKET

KUVVET VE HAREKET NEDİR ?

Kuvvet ve Hareket konusu , 7. Sınıf konusudur ve anlatıcı olarak benim en zevk aldığım , sizinde zevk almanızı umduğum bir konudur. Yaşamın her alanında mevcut olan bu kavramlar aslında bize yaşadığımız dünyayı anlatıyor. 
Makro ölçekte , yani görebildiğimiz herşeyde , hareket eder veya sabit dururuz , bütün cisimler için geçerlidir.Aslında mikro ölçekte baktığımız zaman hareket etmeyen hiçbirşey yoktur , çünkü herşey atomlardan meydana geldiği için , atomlarımızdaki elektronlar daima/durmaksızın hareket ederler.
Biz makro ölçek olarak bakacağız.

Bu ön bilgiler ışığında , şunları söyleyebiliriz;
Hareket : Durağan bir noktaya göre cismin durumunun veya yerinin veya her ikisinin değişmesine hareket denilmektedir.
 
Yani üstteki ve alttaki durumda da gördüğünüz gibi , cisim ya durumunu yada yerini değiştiriyor , yani hareket ediyor. | image:Abdulkadir Gökdoğan

Kuvvet :  Durmakta olan cismi hareket ettiren, hareket durumundaki cismi durduran, hızını veya yönünü değiştiren ya da cisimlerin biçimini değiştiren etkiye kuvvet denir.
 
Yukarıda gördüğünüz parmak cismi ittiriyor veya aşağıda gördüğünüz eller cismin boyutunu değiştiriyor , kuvvet F ile gösterilir ve açıklamada da olduğu gibi durmakta olan cisme etki etmesi gerekir , bu etkiye de kuvvet denir.

ÖRNEKLER :
* Eğer hocanız size ödev veriyorsa ve siz bu ödevi yapmak mecburiyetindeyseniz , yapcağınız ödev için işlem uygulamak zorundasınız , yani vücudunuzun gereken yeri hareket etmek zorundadır , örneğin yazı yazmak veya blog açmak gibi , işte tam bu yüzden , bu hareketi sağlamak için kuvvet uygulamak zorundasınız.
* Eğer oturduğunuz yerden kalkarsanız hareket etmiş olursunuz , vücudunuzu kaldırmak için bir yerden destek almanız gerekir(zemin veya masa v.b.) ve bu desteğe kuvvet uygularsınız.
* Güzel bir kıza bakmak için gözlerinizi onun üzerinde tutmanız gerekir , kız hareket ediyorsa gözlerinizde hareket eder , denildiği üzere hareket ettiriyorsunuz , ve göz kaslarınızla gözlerini hareket ettirmek için gözlerinize kuvvet uygulamanız gerekiyor. Epey yorucu.

Sayın okur , hareketin farklı türleri vardır , öğrenim hayatınızda bunları çok karmaşık öğrenmiş olabilirsiniz , işte basit hali aşağıda ;

Hareketin ne olduğunu gördünüz , türlerinin isimleri de şunlar : Çizgisel Hareket , Dönme Hareketi

Çizgisel Hareket : Bir çizgi düşünün , kaleminizle bir çizgi oluşturduğunuzu , ve bu çizginin başlangıç ve bitiş noktasında elinizi gezdirdiğinizi düşünün , işte bir çizgisel hareketin olması için , cismin bir çizgide hareket etmesi gerekir.
Yukarıda da gördüğünüz gibi elimizin hareket yönü çizdiğimiz çizgi yörüngesinde ilerler , bu çizgiyi şimdi soyut olarak düşünelim , yani gerçekte olmayan bir çizik üzerinden konuşalım , mesela sizin evinizden çıkıp bakkala gittiğinizi düşünürsek , gideceğiniz yol yani evin kapısına ilerlemek , merdiven varsa inmek , sokakta yürüyüp bakkala gitmek , işte bu gittiğiniz yol sizin bakkala gitmeniz için çizdiğiniz yörünge yani çizgi , işte bu kadar. | image : Abdulkadir GÖKDOĞAN

Dönme Hareketi : Evet şimdi herkes deli olduğunu düşünsün , deliler etraflarında dönerler. Sn. Okur , Dönme hareketinin olması için bir noktanın o bildiğimiz x/y kordinat sisteminde belirli bir açıda , ilerlemesidir , yani saat yönünde 90 derecelik bir açı yapan noktanın ilk kordinatı (a,b) ise , 90 derece sonrasında kordinatı (a,-b) olur , bu durumda nokta 90 derecelik bir açıyla dönme hareketi yapmış olur.
Evet şekilde de detaylı anlatımını yapmış bulunmaktayım , eğer kafanızda canlandıramadıysanız , şekildeki görüntüden yaralanabilirsiniz. | image : Abdulkadir GÖKDOĞAN

Evrende Hareket Etme Ayrımı :
* Hareket eden cisimler
* Bulundukları yerde hareket eden cisimler
* Tam olarak hareket eden cisimler

Kaynakça :
* https://eksisozluk.com/donme-hareketi--3063258



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder